Vijesti

DEŽURNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH KOORDINIRAO AKTIVNOSTI U SPREČAVANJU KRIJUMČARENJA 74 MIGRANTA; PREDLOŽENA MJERA PRITVORA I MJERE ZABRANE ZA OSUMNJIČENA LICA

17.11.2023. 14:30

Postupajući u okviru 24-satne tužilačke dežure, tužilac Tužilaštva BiH zaprimio je informacije od pripadnika Granične policije BiH da su, prilikom obavljanja granične kontrole, u dva navrata otkrivena četiri osumnjičena lica u pokušaju krijumčarenja ukupno 74 migranta, među kojima i 30 djece u kombi vozilima i putničkom motornom vozilu.

 

DEŽURNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH KOORDINIRAO AKTIVNOSTI U SPREČAVANJU KRIJUMČARENJA 74 MIGRANTA; PREDLOŽENA MJERA PRITVORA I MJERE ZABRANE ZA OSUMNJIČENA LICA

Nakon zaprimanja informacija, dežurni tužilac je dao policijskim službenicima uputstva za dalje postupanje sa osumnjičenima i migrantima. 

 

U izvršenju krivičnog djela osumnjičeni su otkriveni na dvije odvojene lokacije, jedna na području mjesta Komesarac, opština Velika Kladuša (71 migrant) i druga na MGP Izačić (3 migranta), nakon čega su lišeni slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati su Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.

 

Nakon saslušanja osumnjičenih, postupajući tužilac Tužilaštva BiH, u dva odvojena predmeta, uputio je prema Sudu BiH prijedloge za određivanje mjere pritvora za:

 

- JAMMEH DIBBA LAMINA, rođenog 1994. godine u Santa Coloma (Girona), državljanina Španije,

- TRAWALEH TRAWALLY ADIJA, rođenog 1994. godine u Mataro-Barcelona, Španija, državljanina Španije, osumnjičene za krijumčarenje 3 ilegalna migranta, te

 

- VEDRANA KAJIĆA, rođenog 1987. godine u Sarajevu, državljanina Republike Hrvatske, koji se sa još jednim osumnjičenim tereti za krijumčarenje 71 migranta.

 

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji bi odlaskom iz BiH postali nedostupni pravosudnim organima.

 

U pogledu osumnjičenog DRAGANA PERAKA, rođenog 2002. godine u Novoj Bili, državljanina BiH, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz člana 126. stav 2. i 126a. stav 1. tačka c) i d) ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere zabrane napuštanja BiH, privremeno javljanje određenom državnom organu, kao i zabrana sastajanja sa ostalim osumnjičenim i sa svjedocima u ovom predmetu Tužilaštva BiH.

 

Tužilaštvo BiH i Granična policija, zajedno sa partnerskim agencijama, gotovo svakodnevno preduzimaju aktivnosti u procesuiranju krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama u Bosni i Hercegovini.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba