Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRA SE AKCIJA U BORBI PROTIV KORUPCIJE; PRIVEDENO VIŠE POLICIJSKIH I CARINSKIH DJELATNIKA

15.11.2023. 11:02

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, u suradnji na terenu sa MUP-om RS i Policijom Brčko distrikta BiH, provode akciju kodnog naziva “Divič”. Aktivnosti su usmjerene na procesuiranja koruptivnih kaznenih djela, povezanih sa nezakonitim uvozom velikih količina raznih roba, uglavnom sa područja R Srbije u BiH.

 

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRA SE AKCIJA U BORBI PROTIV KORUPCIJE; PRIVEDENO VIŠE POLICIJSKIH I CARINSKIH DJELATNIKA

Pretresi i lišenja slobode se vrše na području Bijeljine i Brčko distrikta BiH, a među osumnjičenima su četiri carinska djelatnika UNO BiH, dva policijska djelatnika MUP-a RS i dva policajca Granične policije BiH.

 

Osumnjičeni se terete za nezakonito postupanje i neprovođenje potrebnih zakonom propisanih mjera prigodom uvoza velikih kamionskih isporuka robe, najvećim dijelom iz R Srbije na područje Bosne i Hercegovine i obratno.

 

Na taj način, davanjem dara ili drugih oblika koristi i zlouporabama ovlasti, vršeni su nezakoniti uvozi robe bez carinskog evidentiranja i plaćanja zakonom propisanih uvoznih pristojbi, te su počinitelji stjecali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Osumnjičeni se, između ostaloga, terete za kaznena djela organiziranog kriminala,  u svezi sa kaznenim djelima krijumčarenja, zlouporabe položaja ili ovlasti, nesavjesnog rada u službi, davanja i primanje dara i drugih oblika koristi, kao i davanja mita.

Postupajući tužitelj i njegov tim koordiniraju rad policijskih djelatnika na terenu, te će nakon realiziranih aktivnosti donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba