Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 400 000 KM

14.11.2023. 13:25

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu kojom je optužen:

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 400 000 KM

-     Đurić Mile, rođen 1977. godine u Zenici, nastanjen u Bijeljini, osnivač, direktor i lice ovlašteno za zastupanje preduzeća Bistrik d.o.o. Bijeljina, državljanin BiH i R Srbije.

 

Optuženi se tereti da je, kao  direktor i vlasnik navedenog preduzeća, ostvario oporezivi promet u iznosu od 2.348.721,69 KM, koji je propustio evidentirati u poslovnim knjigama pravnog lica, uključujući knjigu izlaznih faktura, odnosno dao je lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima tako što nije ostvarenu realizaciju zaliha dobara u navedenom iznosu evidentirao na odgovarajućim kontima pravnog lica, pa je prilikom kontrole utvrđen manjak zaliha robe u navedenom preduzeću.

 

U optužnici se navodi da je optuženi nezakonitim radnjama izlazni PDV u ukupnom iznosu od 398.366,44 KM i prihod po istom prometu propustio prikazati u knjigovodstvenim evidencijama pravnog lica Bistrik d.o.o. Bijeljina, te iste propustio prikazati, obračunati i prijaviti UIO BiH, pa je tako izbjegao  plaćanje izlaznog PDV-a u iznosu od 398.366,44 KM u kojem iznosu je oštetio Budžet BiH.

 

Optuženi se tereti da je počinio  krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH.

 

Tokom postupka, Tužilaštvo BiH će tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 398.366,44 KM.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 

Redigovana optužnica

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba