Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗАПОСЛЕНИКА ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО

10.11.2023. 14:35

Оптужница терети запосленика у Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби Босне и Херцеговине – БХАНСА за проневјеру  и присвајање средстава у износу од око 276 хиљада КМ.

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗАПОСЛЕНИКА ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО

Тужилац из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу којом је обухваћен оптужени:

 

-     Пудар Дејан, рођен 1976. године у Мостару, држављанин БиХ.

 

Оптужени се терети да је, радећи на пословима главног благајника у државној агенцији БХАНСА, са сједиштем у Мостару, као овлаштено лице за подизање и располагање новчаним средствима, током 2014. и 2015. године, подигао новац у валутама КМ и Евро, у укупном износу од 372.300,57 КМ, а онда с циљем да себи прибави противправну имовинску корист, од подигнутог новца који му је повјерен у служби БХАНСА присвојио новчани износ од 276.222,50 КМ.

 

Према прикупљеним доказима, кривично дјело је почињено на начин да је оптужени кривотворио рачуне, благајничке налоге за исплату аконтација и налоге за службена путовања БХАНСА за друге запосленике БХАНСА и себе, а да се путовања уопште нису десила, па је тако исходио наводни основ за исплате новчаних износа које је потом присвојио за себе, те је на тај начин себи прибавио незакониту имовинску корист, а нанио штету буџету и свим грађанима БиХ.

Оптужени се терети да је присвојио новац у укупном износу од 276.222,50 КМ који му је био повјерен и на тај начин починио кривично дјело проневјера у служби из члана 221. Кривичног закона Босне и Херцеговине. Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 58 свједока, два вјештака и прилагањем више од 500 материјалних доказа. Током поступка биће затражено одузимање противзаконите имовинске користи.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba