Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА ПАКИСТАНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

07.11.2023. 13:42

Тужитељка Тужилаштва БиХ подигла је оптужницу против оптуженог Taimur Hassana, рођеног 2003. године, у мјесту Palia, Пакистан, држављанин Пакистана, налази се у притвору.

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА ПАКИСТАНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

Оптужени се терети да је 26.9. ове године, око два часа послије поноћи, у условима смањене видљивости у околини Зворника, извршио кријумчарење 20 миграната, држављана Авганистана, међу којима и једног малољетног лица са подручја Р Србије, преко ријеке Дрине на територију Босне и Херцеговине.

 

Наведени мигранти код себе нису посједовали идентификационе документе, а оптужени је кривично дјело починио знајући да ова лица не испуњавају услове за законит улазак или боравак у БиХ, као и земљама  ЕУ, поступајући на тај начин супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и одредбама Закона о граничној контроли БиХ.

 

Кријумчарење је извшено у два наврата, кориштењем гуменог чамца и изазивањем опасности по безбједност и животе миграната, а оптужени је, након што је уочен од полицијских службеника Граничне полиције и SIPA-е БиХ покушао побјећи, у чему је спријечен и лишен слободе.

 

Оптужени се терети да је, у намјери прибављања имовинске користи, преко државне границе недозвољено превео више миграната, од којих једно лице није навршило 18 година живота, чиме је починио кривично дјело - кријумчарење лица из члана 189. Кривичног закона БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, који је исту потврдио.

 

 

 

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba