Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА, ОПТУЖЕНИХ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

06.11.2023. 12:14

Два лица, држављани Ирана и Авганистана, терете се за кријумчарење групе илегалних миграната афро-азијског поријекла преко ријечне границе на ријеци Дрини.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА,  ОПТУЖЕНИХ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

- Warrisa Zigida, рођеног 2002. године у Техерану, Иран, држављанина Ирана, налази се у притвору и

 - Kamala Ulldina Araba, рођеног 2002. године у Нангахар, Авганистан, држављанина Авганистана, налази се у притвору.

 

Наведени оптужени се терете да су дана 22.8.2023. године, у ноћним часовима на локалитету Метеризе, општина Зворник, заједно и у међусобном договору са њима познатим лицима са територије Р Србије, ради стицања противправне имовинске користи, учествовали у кријумчарењу 8 илегалних миграната, држављана Авганистана, а што је супротно члану 6. Протокола против кријумчарења  миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и одредбама Закона о граничној контроли.

 

Кријумчарење, приликом којег је проузрокована опасност за живот и безбједност миграната, извршено је гуменим чамцем, преко ријеке Дрине из правца Р Србије према територији БиХ, а кријумчарење су открили и спријечили припадници Граничне полиције БиХ ЈГП Зворник и Државне агенције за истраге и заштиту – SIPA, кориштењем специјалистичке опреме.

 

Након што су откривени, оптужени су покушали побјећи скоком из чамца у којем су превозили мигранте, у чему су спријечени интервенцијом полицијских службеника.

 

Оптужени се терете да су, с циљем стицања противправне имовинске користи, заједно са њима познатим лицима недозвољено преко државне границе превели више миграната, чиме су починили кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. став 1. КЗ-а БиХ,  у вези са чланом 29. истог Закона.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba