Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STRANIH DRŽAVLJANA, OPTUŽENIH ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA

06.11.2023. 12:14

Dvije osobe, državljani Irana i Afganistana, terete se za krijumčarenje grupe ilegalnih migranata afro-azijskog podrijetla preko riječne granice na rijeci Drini.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STRANIH DRŽAVLJANA,  OPTUŽENIH ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

- Warrisa Zigida, rođenog 2002. godine u Teheranu, Iran, državljanina Irana, nalazi se u pritvoru i

 - Kamala Ulldina Araba, rođenog 2002. godine u Nangahar, Afganistan, državljanina Afganistana, nalazi se u pritvoru.

 

Navedeni optuženi se terete da su dana 22.8.2023. godine, u noćnim satima na lokalitetu Meterize, općina Zvornik, zajedno i u međusobnom dogovoru sa njima poznatim osobama sa teritorija R Srbije, radi stjecanja protupravne imovinske koristi, sudjelovali u krijumčarenju 8 ilegalnih migranata, državljana Afganistana, a što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja  migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli.

 

Krijumčarenje, prigodom kojeg je prouzročena opasnost za život i sigurnost migranata, izvršeno je gumenim čamcem, preko rijeke Drine iz pravca R Srbije prema teritoriju BiH, a krijumčarenje su otkrili i spriječili pripadnici Granične policije BiH JGP Zvornik i Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, korištenjem specijalističke opreme.

 

Nakon što su otkriveni, optuženi su pokušali pobjeći skokom iz čamca u kojem su prevozili migrante, u čemu su spriječeni intervencijom policijskih djelatnika.

 

Optuženi se terete da su, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, zajedno sa njima poznatim osobama nedozvoljeno preko državne granice preveli više migranata, čime su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. KZ-a BiH,  u svezi sa člankom 29. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Redigovana optužnica 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba