Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH I UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BiH POTPISALI MEMORANDUM O OPERATIVNOJ SARADNJI

05.10.2023. 14:44

Ovaj Memorandum omogućit će bržu saradnju i razmjenu podataka između institucija u borbi protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije.

 

 TUŽILAŠTVO BiH I UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BiH POTPISALI MEMORANDUM O OPERATIVNOJ SARADNJI

U prostorijama Tužilaštva BiH, vodeći zvaničnici dviju institucija, Milanko Kajganić i Zoran Tegeltija, potpisali su Memorandum o operativnoj saradnji kojim će se ubrzati komunikacija i razmjena operativnih podataka u predmetima u kojima postupaju ove institucije za provođenje zakona.

 

Potpisivanje ovog dokumenta u skladu je sa Peer Review preporukama u sklopu evropskih integracija Bosne i Hercegovine kojima se preporučuje jačanje operativne saradnje između institucija koje se bore protiv krivičnih djela iz oblasti finansijskog kriminala, utaje poreza, privrednog kriminala i korupcije.

 

Potpisivanje Memoranduma omogućit će Tužilaštvu BiH brz i direktan pristup evidencijama koje vodi UIO BiH, a što je naročito bitno u situacijama kada je radi zaštite interesa istrage i predmeta potrebno brzo i efikasno postupanje i pristup podacima.

 

Tužilaštvo BiH i Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju postupaju u velikom broju predmeta koji se odnose na porezne utaje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i druga krivična djela iz ove oblasti, te će ovaj memorandum, kao i slični sporazumi sa ostalim partnerskim institucijama i agencijama za provođenje zakona, postati koristan alat u efikasnijem radu i postupanju u predmetima.

 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba