Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA PETORO OSUMNJIČENIH U SKY PREDMETU KODNOG NAZIVA “OVERDOSE 2”

21.09.2023. 12:35

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osumnjičenih osoba koje su lišene slobode u nastavku policijske akcije kodnog naziva “Overdose 2”.

 

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA PETORO OSUMNJIČENIH U SKY PREDMETU KODNOG NAZIVA “OVERDOSE 2”

Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za osumnjičene:

  1. NONU SEJDIĆA, zvanog „Nono“, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH,
  2. DŽENANA BUKVU, rođenog 1990. godine u Sarajevu, državljanina BiH,
  3. KENANA BUKVU, rođenog 1994. godine u Sarajevu, državljanina BiH,
  4. AZRU SULJAGIĆ, rođenu 1992. godine u Sarajevu, državljanku BiH i
  5. ELVEDINA HAŠIMOVIĆA, zvanog „Bebe“, rođenog 1996. godine u Njemačkoj, državljanina BiH.

 

 

Postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici MUP-a Kantona Sarajevo u suradnji sa pripadnicima MUP-a RS, na području Sarajeva i Rudog su lišili slobode i izvršili pretrese pet osumnjičenih osoba. Prigodom izvršenog pretresa osumnjičenih pronađeno je i oduzeto: određene količine opojnih droga “heroin” i “kokain”, te oružje, streljivo, novac i mašina za rudarenje kriptovaluta. Također su privremeno oduzeta tri putnička motorna vozila.

Radi se o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni iz SKY i Anom aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom i terete se da su duže vremensko razdoblje vršili krijumčarenje, skrivanje, transport kao i plasman na ilegalno narko-tržište većih količina opojnih droga “kokain”, “heroin” i “marihuana”, kao i narkotičkih smjesa, te neovlašten promet oružja i vojne opreme.

Oni se sumnjiče da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. KZ-a BiH.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike ili ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužitelj detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba