Вијести

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ТУЖИЛАЦА О САРАДЊИ У ПРЕДМЕТИМА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ОДРЖАВА СЕ У САРАЈЕВУ

18.09.2023. 15:35

На конференцији учествују тужиоци из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Црне Горе, као и Тужилаштва при МРМКС-у, а подршку раду конференције пружили су Европска комисија у БиХ и Развојни програм Уједињених нација (UNDP).

 

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ТУЖИЛАЦА О САРАДЊИ У ПРЕДМЕТИМА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ОДРЖАВА СЕ У САРАЈЕВУ

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Миланко Кајганић, отворио је конференцију на којој учествује више од 60 учесника из земаља региона који ће током конференције разговарати о сарадњи у процесуирању предмета ратних злочина. Он је истакао да Тужилаштво БиХ, као и Суд БиХ, имају улогу наставка рада и активности започетих у Хашком трибуналу у чему им је потребна подршка Европске уније, међународне заједнице, као и Министарства правде БиХ, ВСТС-а БиХ и партнерских тужилаштава и судова у Босни и Херцеговини, као и сарадња са партнерским тужилачким институцијама у региону.

 

Учесницима конференције обратио се и шеф Делегације ЕУ у БиХ, Њ.Е. Johann Sattler, који је у свом обраћању истакао: “Регионална сарадња је кључна како би се спријечила некажњивости за ужасне ратне злочине који су почињени и осигурала правда за жртве и њихове породице. Велик број оптужених у БиХ за ратне злочине са двојним држављанствима нису изведени пред лице правде. У рјешавању овог регионалног проблема ЕУ се залаже за снажније системско кориштење протокола о сарадњи у процесуирању починилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида потписаних 2013. и 2014. године између Тужилаштва БиХ и тужилаштава из Хрватске, Србије и Црне Горе.”

 

 

О важности регионалне сарадње, такође је говорио и главни тужилац при МРМКС-у, Serge Brammertz, који је истакао важност заједничког рада у борби против некажњивости ратних злочина.

 

Тужиоци из региона разговарали су о досадашњој сарадњи, потешкоћама са којима су се сусрели, као и приједлозима за рјешавање и превазилажење ових проблема.  Разговарано је и о помоћи коју пружа МРМКС у вези са прибављањем доказа који су кориштени у поступцима у Ден Хагу, као и сарадњи и размјени података у процесу тражења и идентификације несталих лица.

 

Сегмент регионалне сарадње у борби против некажњености ратних злочина изузетно је битан јер у региону постоји више стотина осумњичених лица, које се од правде скривају у некој од земаља региона, а такође на снази су потраге и потјернице за великим бројем осумњичених лица.

 

С обзиром да се већи дио предмета односи на ратне злочине почињене у БиХ, правосуђе Босне и Херцеговине заинтересовано је да се регионалном сарадњом спријече могућности бијега од судских процеса и омогући јачање владавине права.

 

Регионална конференција одржава се уз подршку Европске комисије и Развојног програма Уједињених нација (UNDP).

 

Закључци са Регионалне конференције тужилаца о сарадњи и процесуирању ратних злочина

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba