Vijesti

REGIONALNA KONFERENCIJA TUŽITELJA O SURADNJI U PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA ODRŽAVA SE U SARAJEVU

18.09.2023. 15:35

Na konferenciji sudjeluju tužitelji iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, kao i Tužiteljstva pri MRMKS-u, a potporu radu konferencije pružili su Europsko povjerenstvo u BiH i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

 

 

REGIONALNA KONFERENCIJA TUŽITELJA O SURADNJI U PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA ODRŽAVA SE U SARAJEVU

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Milanko Kajganić, otvorio je konferenciju na kojoj sudjeluje više od 60 sudionika iz zemalja regiona koji će tijekom konferencije razgovarati o suradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina. On je istakao da Tužiteljstvo BiH, kao i Sud BiH, imaju ulogu nastavka rada i aktivnosti započetih u Haškom tribunalu u čemu im je potrebna potpora Europske unije, međunarodne zajednice, kao i Ministarstva pravde BiH, VSTV-a BiH i partnerskih tužiteljstava i sudova u Bosni i Hercegovini, kao i suradnja sa partnerskim tužiteljskim institucijama u regionu.

 

Sudionicima konferencije obratio se i šef Izaslanstva EU u BiH, NJ.E. Johann Sattler, koji je u svom obraćanju istakao: “Regionalna suradnja je ključna kako bi se spriječila nekažnjivosti za užasne ratne zločine koji su počinjeni i osigurala pravda za žrtve i njihove obitelji. Velik broj optuženih u BiH za ratne zločine sa dvojnim državljanstvima nisu izvedeni pred lice pravde. U rješavanju ovog regionalnog problema, EU se zalaže za snažnije sustavno korištenje protokola o suradnji u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanih 2013. i 2014. godine između Tužiteljstva BiH i tužiteljstava iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

 

 

O važnosti regionalne suradnje također je govorio i glavni tužitelj pri MRMKS-u, Serge Brammertz, koji je istakao važnost zajedničkog rada u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina.

 

Tužitelji iz regiona razgovarali su o dosadašnjoj suradnji, poteškoćama sa kojima su se susreli kao i prijedlozima za rješavanje i prevazilaženje ovih problema.  Razgovarano je i o pomoći koju pruža MRMKS u svezi sa pribavljanjem dokaza koji su korišteni u postupcima u Den Haagu, kao i suradnji i razmjeni podataka u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

 

Segment regionalne suradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina izuzetno je bitan jer u regionu postoji više stotina osumnjičenih osoba koje se od pravde skrivaju u nekoj od zemalja regiona, a također na snazi su potrage i tjeralice za velikim brojem osumnjičenih osoba.

 

S obzirom da se veći dio predmeta odnosi na ratne zločine počinjene u BiH, pravosuđe Bosne i Hercegovine zainteresirano je da se regionalnom suradnjom spriječe mogućnosti bijega od sudskih procesa i omogući jačanje vladavine prava.

 

Regionalna konferencija održava se uz potporu Europskog povjerenstva i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

 

Zaključci Regionalne konferencije tužilaca o saradnji i procesuiranju ratnih zločina

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba