Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ДРЖАВНИМ ТУЖИОЦЕМ СЛОВЕНИЈЕ

13.09.2023. 13:49

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Миланко Кајганић, са званичницима тужилаштва састао се са колегом из Словеније, Драгом Шкетом, главним државним тужиоцем и његовим сарадницима.

 

 

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ДРЖАВНИМ ТУЖИОЦЕМ СЛОВЕНИЈЕ

На састанку је разговарано о сарадњи два тужилаштва у борби против организованог, прекограничног и међународног криминала, раду у оквиру асоцијације ЕВРОЏАСТ у којој су већ реализоване заједничке операције, као и предметима са доказима из SKY и Аnom апликација.

 

Између два тужилаштва успостављени су директни контакти ради што брже и ефикасније комуникације и потребе брзог дјеловања у борби против свих видова криминала.

 

У протекле двије године реализоване су заједничке активности у истрагама у којима су мјеста извршења кривичних дјела, као и почниоци, били на подручју Словеније и Босне и Херцеговине.

 

Главни тужилац Словеније исказао је пуну подршку Тужилаштву БиХ и исказао спремност да подијели искуства Словеније у јачању правосудних институција и владавине права на путу европских интеграција.

 

С обзиром да се битна поглавља у оквиру кандидатског статуса БиХ односе на владавину права, г. Шкета је истакао да ће помоћи да у наредном периоду Тужилаштво БиХ оствари контакте и сарадњу са органима за борбу против криминала и корупције у земљама ЕУ, а ради комуникације и заједничке сарадње у будућности.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba