Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА “БАРБАДОС”

13.09.2023. 08:55

Активности се односе на откривање и процесуирање починилаца кривичних дјела организованог кријумчарења миграната.

 

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА “БАРБАДОС”

Поступајући по налогу тужиоца Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Граничне полиције БиХ реализовали су оперативну међународну акцију кодног назива "БАРБАДОС", усмјерену на документовање и спречавање организованог кријумчарења миграната са подручја Р Србије у Босну и Херцеговину и даље у земље Европске уније.  

 

Ове активности односе се на три осумњичена лица, припаднике организованих криминалних група,  која су под истрагом и терете се да су, у периоду од више мјесеци ове године, преко државне границе илегално пребацивала мигранте, чиме је организована криминална група остварила значајну материјалну корист.

 

Један од осумњичених је полицијски службеник МУП-a КС, те је Тужилаштво БиХ посебно опредијељено да појединци у полицијским редовима, који врше незаконите радње, буду процесуирани.

 

Према прикупљеним доказима, осумњичена лица се терете да су заједно с осталим припадницима групе, међу којима су и лица из мигрантске популације, учествовала у кријумчарењу више стотина миграната, држављана земаља високог миграционог ризика, првенствено Сирије, Ирака, Ирана, Пакистана, Бангладеша и Авганистана, на начин да су проналазили илегалне мигранте на подручју Републике Србије који нису испуњавали законом прописане услове уласка и боравка на територији Босне и Херцеговине, које би даље кријумчарили према БиХ и земљама ЕУ.

 

У оквиру акције извршени су претреси на подручју Сарајева и Зворника, са циљем прикупљања доказа и документовања почињеног кривичног дјела.

 

Осумњичени који су под истрагом терете се за кривично дјело организовање групе људи или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а. у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

 

Акција је резултат вишемјесечног рада Граничне полиције БиХ под надзором Тужилаштва БиХ, а у овом предмету је остварена међународна сарадња са надлежним органима Републике Србије, као и полицијске асоцијације SELEC.

 

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама и агенцијама, готово свакодневно реализује активности које се односе на процесуирање кривичних дјела кријумчарења миграната у градовима и подручјима широм Босне и Херцеговине.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba