Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

12.09.2023. 12:03

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA, по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, на подручју Зворника, Шековића, Хан Пијеска, Власенице и Билеће лишили су слободе више лица осумњичених за кривично дјело геноцида почињено у јулу 1995. године, након пада заштићене зоне УН-а Сребреница.

 

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

Осумњичени су некадашњи команданти и припадници ВРС, а терете се за учествовање у заробљавању и убиству око 70 жртава, мушкараца и дјечака бошњачке националности, као и једне жене, 15., 19. и 23. јула 1995. године, на локацији Јаровље у Власеници и двије локације на подручју Бишине-Шековићи, након чега су организовали механизацију и проводили активности на уклањању тијела убијених.

 

Осумњичени се терете за кривично дјело геноцида из члана 171. КЗ-а БиХ. Тужилаштво БиХ и партнерске полицијске агенције настављају активности са циљем идентификовања и других лица која су учествовала у почињењу ових злочина.

 

Осумњичени лишени слободе биће доведени поступајућем тужиоцу који ће, након испитивања осумњичених, одлучити о даљим активностима у предмету.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba