Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENI SLOBODE OSUMNJIČENI ZA KRIVIČNO DJELO GENOCIDA

12.09.2023. 12:03

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće lišili su slobode više osoba osumnjičenih za krivično djelo genocida počinjeno u julu 1995. godine, nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica.

 

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENI SLOBODE OSUMNJIČENI ZA KRIVIČNO DJELO GENOCIDA

Osumnjičeni su nekadašnji komandanti i pripadnici VRS, a terete se za sudjelovanje u zarobljavanju i ubistvu oko 70 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, kao i jedne žene, 15., 19. i 23. jula 1995. godine, na lokaciji Jarovlje u Vlasenici i dvije lokacije na području Bišine-Šekovići, nakon čega su organizovali mehanizaciju i provodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih.

 

Osumnjičeni se terete za krivično djelo genocida iz člana 171. KZ-a BiH. Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije nastavljaju aktivnosti sa ciljem identifikovanja i drugih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovih zločina.

 

Osumnjičeni lišeni slobode bit će dovedeni postupajućem tužiocu koji će, nakon ispitivanja osumnjičenih, odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

 

 


 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba