Вијести

ТУЖИОЦИ ИЗ БАВАРСКЕ У ПОСЈЕТИ ТУЖИЛАШТВУ БиХ

12.07.2023. 14:19

Тим стручњака за борбу против екстремизма, тероризма и говора мржње, предвођен баварским главним тужиоцем, борави у посјети Тужилаштву Босне и Херцеговине.

 
ТУЖИОЦИ ИЗ БАВАРСКЕ У ПОСЈЕТИ ТУЖИЛАШТВУ БиХ

Ова дводневна стручна посјета иницирана је како би се размијенила искуства и како би тужиоци, правни сарадници и истражиоци из Тужилаштва БиХ, који раде на овим предметима, са колегама из Њемачке разговарали о законским рјешењима, правосудној пракси и тужилачком раду у процесуирању кривичних дјела дефинисаних њемачким законодавством и примјењивости ових рјешења у процесуирању кривичних дјела изазивања националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости из члана 145а. КЗ-а БиХ, а нарочито става 3. који се односи на  кривична дјела одобравања, порицања, грубог умањивања или покушаја оправдавања злочина геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина утврђених правоснажном пресудом која су у кривично законодавство Босне и Херцеговине уведена Одлуком високог представника у БиХ крајем мјесеца јула 2021. године.

 

Колеге из Њемачке и Босне и Херцеговине разговараће о искуствима у доказивању, документовању и судском гоњењу починилаца ових кривичних дјела, као и могућностима да се у Босни и Херцеговини успостави правосудна пракса која ће бити основ за доказивање, процесуирање и кажњавање ових кривичних дјела.

 

Такође, биће разговарано о томе како се поједина законска рјешења могу унаприједити у пракси како би тужилаштва, заједно са партнерским полицијским и безбједносним агенцијама, могла ефикасно радити на прикупљању доказа и доношењу тужилачких одлука у овим предметима.

 

Ова посјета омогућиће да представници Тужилаштва БиХ, са представницима из правосудног система СР Њемачке продискутују о примјени међународних стандарда у овој области.

 

 

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba