Вијести

ТУЖИОЦИ ЕВРОЏАСТ-а, У ОКВИРУ ПОСЈЕТЕ БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ, ПОСЈЕТИЛИ ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

06.07.2023. 10:47

У оквиру дводневне посјете институцијама БиХ, група од око 20 тужилаца, међу којима  представници ЕВРОЏАСТ-а, као и тужиоци за везу и контакт–тачке са ЕВРОЏАСТ-ом из земаља региона, посјетили су Тужилаштво Босне и Херцеговине.

 
ТУЖИОЦИ ЕВРОЏАСТ-а, У ОКВИРУ ПОСЈЕТЕ БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ, ПОСЈЕТИЛИ ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Главни тужилац Миланко Кајганић, тужитељка која је контакт-тачка за сарадњу са ЕВРОЏАСТ-ом Сања Љубоје-Ромић, тужилац Ахмед Мешић из Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција, као и други тужиоци и запосленици, разговарали су са посјетиоцима о свим битним аспектима из дјелокруга рада и надлежности Тужилаштва БиХ, са акцентом на међународну сарадњу и борбу против организованог криминала.

 

Представници Тужилаштва БиХ представили су техничке и људске капацитете Тужилаштва БиХ у којем ради 56 тужилаца, односно укупно око 250 запосленика.

 

Колегама ангажованим у оквиру ЕВРОЏАСТ-а (Агенција ЕУ за сарадњу у области кривичног правосуђа), током посјете презентовани су зграда и капацитети у којима је смјештено Тужилаштво БиХ, те су упознати са свим битним детаљима који су важни за ефикасан рад тужилачке институције, као и међународну сарадњу и учествовање у регионалним и међународним операцијама у борби против организованог криминала, укључујући и рад на предметима са доказима из SKY и Аном апликација у којима је аспект међународне сарадње изузетно битан и изражен.

 

Такође, колеге из ЕВРОЏАСТ-а упознале су званичнике Тужилаштва БиХ о могућим алатима комуникације и сарадње у оквиру ове агенције ЕУ којима се јача сарадња институција кривичног правосуђа.

 

У оквиру групе тужилаца који су посјетили Тужилаштво БиХ биле су колеге из Србије, Албаније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, као и званичници ЕВРОЏАСТ-а из земаља ЕУ.

 

Тужилаштво БиХ има добру комуникацију и сарадњу са партнерским институцијама у оквиру ЕВРОЏАСТ-а и учествује у више заједничких операција са више држава у земљама региона и Европске уније.

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba