Vijesti

TUŽIOCI EUROJUST-a, U OKVIRU POSJETE BOSNI I HERCEGOVINI, POSJETILI TUŽILAŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE

06.07.2023. 10:47

U okviru dvodnevne posjete institucijama BiH, grupa od oko 20 tužilaca, među kojima  predstavnici EUROJUST-a, kao i tužioci za vezu i kontakt–tačke sa EUROJUST-om iz zemalja regiona, posjetili su Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

 
 TUŽIOCI EUROJUST-a, U OKVIRU POSJETE BOSNI I HERCEGOVINI, POSJETILI TUŽILAŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE

Glavni tužilac Milanko Kajganić, tužiteljica koja je kontakt-tačka za saradnju sa EUROJUST-om Sanja Ljuboje-Romić, tužilac Ahmed Mešić iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i drugi tužioci i uposlenici, razgovarali su sa posjetiocima o svim bitnim aspektima iz djelokruga rada i nadležnosti Tužilaštva BiH, sa akcentom na međunarodnu saradnju i borbu protiv organizovanog kriminala.

 

Predstavnici Tužilaštva BiH predstavili su tehničke i ljudske kapacitete Tužilaštva BiH u kojem radi 56 tužilaca, odnosno ukupno oko 250 uposlenika.

 

Kolegama angažovanim u okviru EUROJUST-a (Agencija EU za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa), tokom posjete prezentovani su zgrada i kapaciteti u kojima je smješteno Tužilaštvo BiH, te su upoznati sa svim bitnim detaljima koji su važni za efikasan rad tužilačke institucije, kao i međunarodnu saradnju i sudjelovanje u regionalnim i međunarodnim operacijama u borbi protiv organizovanog kriminala, uključujući i rad na predmetima sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija u kojima je aspekt međunarodne saradnje izuzetno bitan i izražen.

 

Također, kolege iz EUROJUST-a upoznale su zvaničnike Tužilaštva BiH o mogućim alatima komunikacije i saradnje u okviru ove agencije EU kojima se jača saradnja institucija krivičnog pravosuđa.

 

U okviru grupe tužilaca koji su posjetili Tužilaštvo BiH bile su kolege iz Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, kao i zvaničnici EUROJUST-a iz zemalja EU.

 

Tužilaštvo BiH ima dobru komunikaciju i saradnju sa partnerskim institucijama u okviru EUROJUST-a i sudjeluje u više zajedničkih operacija sa više država u zemljama regiona i Evropske unije.

 

 

 

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba