Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH I SIPA REALIZOVALI AKCIJU U BORBI PROTIV MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA

27.06.2023. 10:56

Identifikovanoj žrtvi, stranoj državljanki, pružena zdravstvena i sigurnosna zaštita u Sigurnoj kući, te pružena podrška službenika za podršku svjedocima Tužilaštva BiH.

 TUŽILAŠTVO BiH I SIPA REALIZOVALI AKCIJU U BORBI PROTIV MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA

Po nalogu postupajućeg tužioca, policijski službenici SIPA-e, na području Gradačca, proveli su aktivnosti na pretresima, lišenjima slobode i ispitivanjima osumnjičenih osoba, državljana Bosne i Hercegovine, osumnjičenih za krivično djelo međunarodne trgovine ljudima.

 

Identifikovana žrtva zbrinuta je uz podršku NVO sektora i nalazi se na sigurnoj lokaciji.

 

Osumnjičene osobe terete se da su, iskoristivši težak položaj žrtve i činjenicu da se nalazi hiljadama kilometara od matične zemlje, žrtvu radno iskorištavali do granica izdržljivosti za različite poslove, a bili su joj oduzeti dokumenti i uskraćena sloboda kretanja. 

 

Nakon provedene akcije traumatizovana žrtva je zbrinuta, te je korištena i podrška službenika za podršku svjedocima Tužilaštva BiH, kao i uposlenika nevladinog sektora, aktivnih u pružanju podrške žrtvama u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

 

Tužilaštvo BiH, SIPA i agencije za provođenje zakona nastavljaju dokumentiranje krivičnog djela i prikupljanje dokaza u ovom predmetu.

 

Zbog osjetljivosti predmeta, kao i zaštite žrtve, u ovom trenutku ne možemo dati više informacija ili detalja.

 

 


 

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba