Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА БХ НОВИНАРИ

01.06.2023. 15:29

Главни тужилац Тужитељства БиХ, Миланко Кајганић, састао се са званичницима Удружења БХ новинари, Борком Рудић, Марком Дивковићем и Фуадом Ковачевићем, који су главном тужиоцу презентовали листу података коју су прикупили о новинарима, односно медијским радницима, њих укупно 80, који су убијени или су страдали за вријеме рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

 
ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА БХ НОВИНАРИ

С обзиром да Посебни одјел за ратне злочине процесуира предмете ратних злочина и кршења међународног хуманитарног права, ова листа података уступљена је Тужилаштву БиХ као улазна информација која може бити корисна у раду у предметима за ратне злочине у којима поступа Тужилаштво БиХ.

За поједина страдања новинара прикупљени су доступни подаци и информације, док за нека убиства и страдања нема готово никаквих доступних информација, па ће удружење наставити прикупљати информације и доказе које ће уступати агенцијама за провођење закона.

Главни тужилац се захвалио представницима
Удружења на сарадњи и помоћи агенцијама и институцијама за провођење закона јер су све информације о догађајима из периода рата користан материјал за рад на предметима ратних злочина.

Такође, представници
Удружења информисани су да је Тужилаштво БиХ недавно одредило тужиоца као контакт-тачку у Тужилаштву БиХ за безбједност новинара, који ће бити контакт особа за комуникацију и координацију са новинарским удружењима, те агенцијама за провођење закона које раде на откривању и кривичном гоњењу починилаца кривичних дјела учињених на штету лица која обављају послове одјавног значаја у области информисања. 

 

 

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba