Вијести

НА ПОДРУЧЈУ БРАТУНЦА ИЗВРШЕН ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈЕ И ПОТРАГЕ ЗА ПОСМРТНИМ ОСТАЦИМА НЕСТАЛИХ ЛИЦА

31.05.2023. 15:20

Стручни сарадник из Посебног одјела за ратне злочине, по налогу поступајућег тужиоца и уз наредбу Суда БиХ, координисао је процес ексхумације на локалитету мезарје Гребло-Коњевић Поље у општини Братунац.

 
НА ПОДРУЧЈУ БРАТУНЦА ИЗВРШЕН ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈЕ И ПОТРАГЕ ЗА ПОСМРТНИМ ОСТАЦИМА НЕСТАЛИХ ЛИЦА

На наведеној локацији вршено је ексхумирање посмртних остатака из 4 необиљежена гробна мјеста како би били узети узорци за утврђивање идентитета лица путем ДНК анализе.

У три гробна мјеста пронађени су посмртни остаци из којих су узети коштани узорци, а идентитет лица којима припадају биће утврђен у даљем процесу.


Према доступним информацијама, највјероватније се ради о тијелима жртава бошњачке националности које су страдале од посљедица гранатирања у јесен 1992. године.

У процесу ексхумације учествовали су љекар-патолог судске медицине, представници Института за несталалица (ИНЛ БиХ), стручно особље Међународне комисије за нестала лица (ICMP), представници Комеморативног центра Тузла, као и полицијски службеници МУП-а РС, ПУ Зворник и ПС Братунац, који су обезбјеђивали локацију и пружали крим-техничку подршку.

 

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba