Vijesti

NA PODRUČJU BRATUNCA IZVRŠEN PROCES EKSHUMACIJE I POTRAGE ZA POSMRTNIM OSTACIMA NESTALIH OSOBA

31.05.2023. 15:20

Stručni suradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine, po nalogu postupajućeg tužitelja i uz naredbu Suda BiH, koordinirao je proces ekshumacije na lokalitetu mezarje Greblo-Konjević Polje u općini Bratunac.

 
NA PODRUČJU BRATUNCA IZVRŠEN PROCES EKSHUMACIJE I POTRAGE ZA POSMRTNIM OSTACIMA NESTALIH OSOBA

Na navedenoj lokaciji vršeno je ekshumiranje posmrtnih ostataka iz 4 neobilježena grobna mjesta kako bi bili uzeti uzorci za utvrđivanje identiteta osoba putem DNK analize.

 

U tri grobna mjesta pronađeni su posmrtni ostaci iz kojih su uzeti koštani uzorci, a identitet osoba kojima pripadaju bit će utvrđen u daljnjem procesu.

 

Prema dostupnim informacijama, najvjerovatnije se radi o tijelima žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su stradale od posljedica granatiranja u jesen 1992. godine.

 

U procesu ekshumacije sudjelovali su liječnik-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO BiH), stručno osoblje Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), predstavnici Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski djelatnici MUP-a RS, PU Zvornik i PS Bratunac, koji su osiguravali lokaciju i pružali krim-tehničku potporu.

 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba