Vijesti

MEĐUNARODNA AKCIJA KODNOG NAZIVA “DM” REALIZUJE SE NA VIŠE LOKACIJA U OBA ENTITETA

24.05.2023. 09:39

Pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) uz asistenciju policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u okviru operativne akcije kodnog naziva „DM“ provode službene radnje na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Republike Srpske na ukupno 13 lokacija na teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

 
 MEĐUNARODNA AKCIJA KODNOG NAZIVA “DM” REALIZUJE SE NA VIŠE LOKACIJA U OBA ENTITETA

Aktivnosti se realizuju pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, a na osnovu naredbi Suda BiH. U saradnji sa EUROPOLOM, agencije za provođenje zakona u više evropskih država (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Belgija i druge države članice Evropske unije), provode aktivnosti pretresanja imovine i osoba – osumnjičenih pripadnika međunarodne grupe za organizovani kriminal koja duži vremenski period djeluje na području Zapadne Evrope zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela Organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona BiH u vezi sa krivičnim djelima Neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH i Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ-a BiH.

 

U interesu istrage i međunarodne operacije koja se istovremeno realizuje u više zemalja, u ovom trenutku tužilaštvo ne može davati više informacija za medije.

 

 

 

 

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba