Vijesti

PREDSTAVNICI VISOKE PRAVOSUDNE DELEGACIJE R SRBIJE U STUDIJSKOJ POSJETI TUŽILAŠTVU BiH

18.05.2023. 12:27

U studijskoj posjeti Tužilaštvu BiH boravila je delegacija iz pravosudnih institucija R Srbije sastavljena od zvaničnika Višeg i Apelacionog suda u Beogradu, predstavnika Tužilaštva za ratne zločine, advokata, domaćih pravnih praktičara koji postupaju u predmetima ratnih zločina.

 
 PREDSTAVNICI VISOKE PRAVOSUDNE DELEGACIJE R SRBIJE U STUDIJSKOJ POSJETI TUŽILAŠTVU BiH

U okviru dvosatne posjete sa  delegacijom su se sastali i razgovarali glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, zamjenik glavnog tužioca i rukovodilac Odjela za ratne zločine Ivan Matešić, tužioci pomenutog Odjela, kao i službenik Odjela za podršku svjedocima.

 

Tokom studijske posjete predstavnici delegacije upoznati su sa organizacijom i načinom rada Tužilaštva BiH, sa posebnim akcentom na aktivnosti i rad Posebnog odjela za ratne zločine,  specifičnosti rada na ovim predmetima, kao i svim drugim segmentima koji su važni za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina.

 

Istaknuta je važnost i modaliteti unapređenja regionalne saradnje u krivičnom procesuiranju predmeta ratnih zločina, kako bi se ostvarili što bolji rezultati u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina u zemljama regiona.

 

Plan i program ove posjete bio je usmjeren na razmjenu iskustava i sudske prakse sa kolegama, a sve u cilju efikasnosti rada u procesuiranju krivičnih predmeta.

 

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba