Вијести

ОСУМЊИЧЕНИ У SKY ПРЕДМЕТУ “КАМЕН” НА ИСПИТИВАЊУ У ТУЖИЛАШТВУ БиХ

18.05.2023. 11:15

Након лишења слободе и претреса усмјерених на већи број лица са подручја Бусоваче, Зенице, Тешња, Маглаја, Жепча, Санског Моста и Бања Луке, у оквиру акције кодног назива “Камен” усмјерене на откривање и процесуирање лица осумњичених за организовани криминал, повезан са неовлаштеним прометом дроге и оружја, као и прањем новца, тужилаштво и полицијске агенције настављају истражне активности.

 
ОСУМЊИЧЕНИ У SKY ПРЕДМЕТУ “КАМЕН” НА ИСПИТИВАЊУ У ТУЖИЛАШТВУ БиХ

Дио осумњичених испитан је у SIPA-и, а дио осумњичених је доведен поступајућем тужиоцу који ће их испитати и након тога одлучити о даљим активностима у предмету.

У реализацији акције учествовали су SIPA, МУП РС, као и МУП-ови КС, СБК, ЗДК и УСК, а подршку је давала и ОБА БиХ.

Лица осумњичена у оквиру истраге терете се за континурано кријумчарење већих количина различитих опојних дрога, укључујући “speed”, “марихуана-сканк” и “extasy” из БиХ према земљама ЕУ, као и из земаља Западне Европе у Босну и Херцеговину, коју су кријумчарили и на подручје Р Хрватске, највише Далмације и Истре, па је у оквиру предмета остварена међународна сарадња са патнерским институцијама Р Хрватске (УСКОК).

Такође, осумњичена лциа под истрагом су и због кријумчарења веће количине оружја из БиХ према земљама ЕУ ради продаје на илегалном тржишту и кориштења за извршење кривичних дјела, а међу осумњиченима је и лице са подручја Зенице вишеструко познато агенцијама за провођење закона у БиХ, процесуирано за недозвољен промет дроге и оружја.

С обзиром да су прикупљени докази да су осумњичени новац стечен кривичним дјелима, између осталог улагали у моторна возила, извршени су претреси и одређених rent a car предузећа.

Након испитивања осумњичених поступајући тужилац донијеће одлуку о приједлогу притвора или мјера забране, као и даљим активностима у предмету.

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba