Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ, МИЛАНКО КАЈГАНИЋ, УЧЕСТВОВАО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЕВРОЏАСТ-а ПОВОДОМ ЈАЧАЊА ПРАВОСУДНЕ САРАДЊЕ У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

17.05.2023. 12:03

Конференција Евроџаст-а одржана је у Ден Хагу, Низоземска, а односи се на јачање сарадње правосуђа у борби против организованог криминала и тероризма.

 
ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ, МИЛАНКО КАЈГАНИЋ, УЧЕСТВОВАО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЕВРОЏАСТ-а ПОВОДОМ ЈАЧАЊА ПРАВОСУДНЕ САРАДЊЕ У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

У оквиру пројекта, агенција Евроџаст понудиће важне алате и инструменте за прекограничну правосудну сарадњу ЕУ-а, као што су знање и средства за успостављање заједничких истражних тимова, тужиоцима и судијама широм земаља Западног Балкана.

У оквиру активности вршиће се идентификовање заједничких случајева чијем би рјешавању погодовала унапријеђена координација. За рјешавање тих одабраних случајева, агенција Евроџаст пружаће подршку и стручно савјетовање ради омогућавања провођења координисаних истовремених истрага / процесуирања и успостављања заједничких истражних тимова (ЈИТ).

Тужилаштво БиХ заинтересовано је за јачање регионалне и међународне сарадње јер поступа у већем броју предмета у којима се реализује међуинституционална сарадња са партнерским институцијама сусједних земаља и подручја Западног Балкана.

Конференцији су присуствовале делегације земаља Западног Балкана, партнери, представници Генералне дирекције за сусједство и преговоре о проширењу, Генералне дирекције за правосуђе и заштиту потрошача те представници шведског предсједавања Савјетом Европске уније.

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba