Vijesti

NA PODRUČJU SREBRENICE I BRATUNCA REALIZOVANE TRI EKSHUMACIJE POSMRTNIH OSTATAKA

12.05.2023. 14:05

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine, po uputama postupajućeg tužioca, koordinirao je rad ovlaštenih službenih osoba tokom procesa ekshumacije / asanacije terena i pronalaska posmrtnih ostataka na lokalitetima Sućeska-Podosoje-Dubočica, općina Srebrenica, te Kameničko brdo-Odžak i Pobuđe-Vrtača, u općini Bratunac.

 
NA PODRUČJU SREBRENICE I BRATUNCA REALIZOVANE TRI EKSHUMACIJE POSMRTNIH OSTATAKA

Na navedenim lokacijama na površini zemlje pronađeni su nekompletni skeletni ostaci jedne osobe (lokalitet Sućeska), nekompletni skeletni ostaci najmanje jedne osobe (lokalitet Kameničko brdo-Odžak), te nekompletni skeletni ostaci odrasle muške osobe (lokalitet Pobuđe-Vrtača).

 

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, vještak sudsko-medicinske struke, potrebni radnici, kao i policijski službenici PS Srebrenica i PU Zvornik koji su osiguravali lokaciju i pružali krim-tehničku podršku.


Pronađeni posmrtni su prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtava putem analize DNK uzorka.

 

 

 

 

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba