Вијести

ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

04.05.2023. 08:29

У наставку је информација за медије везано за предмете - члан 145а. КЗ БиХ.

 
ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

Поштовани,
 
Због великог интересовања јавности, медија, аналитичара, академске и стручне јавности за предмете који се односе на члан 145а. Кривичног закона БиХ (Изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости), нарочито у дијелу става 3. који забрањује јавно одобравање, порицање, грубо умањивање или покушаје оправдања злочина геноцида, злочина против човјечности или ратних злочина, а ради што веће транспарентности према јавности, Тужилаштво БиХ ће на званичној веб страници објављивати оптужнице и негативне тужилачке одлуке (у анонимизираном облику), са образложењима поступајућих тужилаца.
 
На овај начин јавност ће имати бољи увид у процесуирање наведених предмета, као и разлоге доношења тужилачких одлука.
 
Подсјећамо, наведeни предмети се раде у оквиру Одсјека за међународну правну помоћ и остала кривична дјела из надлежности Тужилаштва БиХ, у којем су распоређена четири тужиоца који предмете добијају аутоматском додјелом предмета.
 
Такође, Тужилаштво Босне и Херцеговине сматра да недавне измјене Кривичног закона БиХ, уврштене у члану 219б. (подмићивање на изборима и у служби која се финансира из јавних средстава), представљају користан алат за борбу против корупције, нарочито оне која је повезана са изборним процесом у Босни и Херцеговини.

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba