Vijesti

INFORMACIJA ZA MEDIJE

04.05.2023. 08:29

U nastavku je informacija za medije vezano za predmete - članak 145a. KZ BiH.

INFORMACIJA ZA MEDIJE

Poštovani,

 

Zbog velikog interesiranja javnosti, medija, analitičara, akademske i stručne javnosti za predmete koji se odnose na članak 145a. Kaznenog zakona BiH (Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti), naročito u dijelu stavka 3. koji zabranjuje javno odobravanje, poricanje, grubo umanjivanje ili pokušaje opravdanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina, a radi što veće transparentnosti prema javnosti, Tužiteljstvo BiH će na zvaničnoj web stranici objavljivati optužnice i negativne tužiteljske odluke (u anonimiziranom obliku), sa obrazloženjima postupajućih tužitelja.

 

Na ovaj način javnost će imati bolji uvid u procesuiranje navedenih predmeta. kao i razloge donošenja tužiteljskih odluka.

 

Podsjećamo, navedeni predmeti se rade u okviru Odsjeka za međunarodnu pravnu pomoć i ostala kaznena djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, u kojem su raspoređena četiri tužitelja koji predmete dobijaju automatskom dodjelom predmeta.

 

Također, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine smatra da nedavne izmjene Kaznenog zakona BiH, uvrštene u članku 219b. (podmićivanje na izborima i u službi koja se financira iz javnih sredstava), predstavljaju koristan alat za borbu protiv korupcije, naročito one koja je povezana sa izbornim procesom u Bosni i Hercegovini.

 

 

 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba