Vijesti

INFORMACIJA ZA MEDIJE

04.05.2023. 08:29

U nastavku je informacija za medije vezano za predmete - član 145a. KZ BiH.

INFORMACIJA ZA MEDIJE

Poštovani,
 
Zbog velikog interesovanja javnosti, medija, analitičara, akademske i stručne javnosti za predmete koji se odnose na član 145a. Krivičnog zakona BiH (Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti), naročito u dijelu stava 3. koji zabranjuje javno odobravanje, poricanje, grubo umanjivanje ili pokušaje opravdanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina, a radi što veće transparentnosti prema javnosti, Tužilaštvo BiH će na zvaničnoj web stranici objavljivati optužnice i negativne tužilačke odluke (u anonimiziranom obliku), sa obrazloženjima postupajućih tužilaca.
 
Na ovaj način javnost će imati bolji uvid u procesuiranje navedenih predmeta, kao i razloge donošenja tužilačkih odluka.
 
Podsjećamo, navedeni predmeti se rade u okviru Odsjeka za međunarodnu pravnu pomoć i ostala krivična djela u nadležnosti Tužilaštva BiH, u kojem su raspoređena četiri tužioca koji predmete dobijaju automatskom dodjelom predmeta.
 
Također, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra da nedavne izmjene Krivičnog zakona BiH, uvrštene u članu 219b. (podmićivanje na izborima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava), predstavljaju koristan alat za borbu protiv korupcije, naročito one koja je povezana sa izbornim procesom u Bosni i Hercegovini.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba