Vijesti

GRUPA STUDENATA FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA U SARAJEVU POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH

28.04.2023. 15:04

U okviru aktivnosti Komunikacijske strategije Tužilaštva BiH i jačanja saradnje sa stručnom i akademskom zajednicom, realizovana je stručno-edukacijska posjeta dvije grupe sa oko 50 studenata Fakulteta političkih nauka - Odsjeka za žurnalistiku/komunikologiju Univerziteta u Sarajevu.

 
GRUPA STUDENATA FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA U SARAJEVU POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH

Domaćini posjete su bili tužilac iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, istražilac iz Odjela za istrage i podršku svjedocima, stručni saradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine, kao i predstavnici Odjela za odnose s javnošću.

Studentima je prezentovana historija institucije Tužilaštva BiH od osnivanja 2003. godine, zatim unutrašnja organizacija institucije i rezultati rada tužilačkih odjela, kao i svakodnevni radni dan i uobičajene aktivnosti tužilaca i stručnog osoblja.

Za vrijeme druženja studenti su upoznati o bitnim detaljima novinarskog izvještavanja o pravosudnim temama, praćenju i izvještavanju o krivičnim postupcima, novinarskim izvještavanjima iz domena rada policijskih, sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH, kao i načinima i najboljim praksama za ostvarivanje komunikacije i modaliteta novinarske saradnje sa pravosudnim institucijama.

Studenti su tokom posjete imali priliku postavljati pitanja o radu tužilaštva, kao i svim drugim pitanjima iz djelokruga rada Tužilaštva BiH, a upriličen je i kratki obilazak kapaciteta Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH, od svog osnivanja, razvija dobru saradnju sa akademskom i univerzitetskom zajednicom u BiH.

 

 

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba