Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ МЕЂУНАРОДНИ КРИМИНАЛ

13.03.2023. 13:29

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против     Матковић Милана, рођеног 1985. године у Мостару, држављанина БиХ и Србије.

 

  

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ МЕЂУНАРОДНИ КРИМИНАЛ

Осумњичени се терети да је, у периоду од половине 2020. па до краја 2021. године, на подручју БиХ, организовао групу за организовани криминал којој је приступило више лица ради чињења кривичних дјела и остваривања незаконите имовинске користи. Организована криминална група, према прикупљеним доказима, дјеловала је на подручју Босне и Херцеговине, Србије и више држава ЕУ, укључујући Аустрију, Хрватску, Швајцарску, Шпанију, Холандију, Њемачку, а поједини чланови су дјеловали и на подручју земаља Јужне Америке.

 

 

Осумњичени се терети да је, заједно са другим припадницима групе, користио заштићене апликације за комуникације АНОМ, како би припремали, договарали и извршавали већи број кривичних дјела која су укључивала кријумчарење великих количина наркотика, као и њихову продају на илегалном нарко-тржишту БиХ и других земаља. У оптужници се наводи да је Милан Матковић, у више наврата, учествовао у организовању и кријумчарењу великих количина опојне дроге “кокаин” и „cannabis“ у количинама од више десетина килограма ове опојне дроге, чиме су стекли незакониту имовинску корист у великим износима.

 

 

Такође, осумњичени и припадници његове организоване криминалне групе терете се за фалсификовање личних докумената у којим процесима су им помагала и лица која су полицијски службеници, како би исходили фалсификоване документе ради лакшег кретања и прелазака државних граница. Надаље, он се терети и за организовање, планирање и припрему убистава и ликвидација лица на подручју Р Србије, у Новом Саду и Београду.

 

 

Осумњичени се терети да је новац у великим износима, стечен кривичним дјелима, стављао у редован промет куповином великог броја некретнина, највише на подручју Мостара, Требиња и Херцеговине, па ће бити затражена забрана прометовања некретнина како би се осигурало њихово одузимање током судског поступка.

 

 

Матковић Милан терети се за кривично дјело организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ, у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ-а БиХ, прање новца из члана 209. КЗ-а БиХ, кривотворење исправе из члана 373. КЗ-а ФБиХ, припремање кривичног дјела у вези са кривичним дјелом убиства из члана 166. став 2. КЗ-а ФБиХ.

 

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 50 свједока и 8 стручних вјештака, укључујући и међународне експерте, као и више од 400 доказних материјала, међу којима и документација добијена путем међународне правне помоћи о партнерских институција САД-а, Србије и Аустрије.

 

 

 

  

 

Редигована оптужница

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba