Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU ZA ORGANIZIRANI MEĐUNARODNI KRIMINAL

13.03.2023. 13:29

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv    Matković Milana, rođenog 1985. godine u Mostaru, državljanina BiH i Srbije.

 

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU ZA ORGANIZIRANI MEĐUNARODNI KRIMINAL

Osumnjičeni se tereti da je, u razdoblju od polovice 2020. pa do konca 2021. godine, na području BiH, organizirao skupinu za organizirani kriminal kojoj je pristupilo više osoba radi činjenja kaznenih djela i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi. Organizirana kriminalna skupina, prema prikupljenim dokazima, djelovala je na području Bosne i Hercegovine, Srbije i više država EU, uključujući Austriju, Hrvatsku, Švicarsku, Španiju, Nizozemsku, Njemačku, a pojedini članovi su djelovali i na području zemalja Južne Amerike.

 

 

Osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima skupine, koristio zaštićene aplikacije za komunikacije ANOM, kako bi pripremali, dogovarali i izvršavali veći broj kaznenih djela koja su uključivala krijumčarenje velikih količina narkotika, kao i njihovu prodaju na ilegalnom narko-tržištu BiH i drugih zemalja. U optužnici se navodi da je Milan Matković, u više navrata, sudjelovao u organiziranju i krijumčarenju velikih količina opojne droge “kokain” i „cannabis“ u količinama od više desetina kilograma ove opojne droge, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

 

 

Također, osumnjičeni i pripadnici njegove organizirane kriminalne skupine terete se za krivotvorenje osobnih dokumenata u kojim procesima su im pomagale i osobe koje su policijski djelatnici, kako bi ishodili krivotvorene dokumente radi lakšeg kretanja i prelazaka državnih granica. Nadalje, on se tereti i za organiziranje, planiranje i pripremu ubojstava i likvidacija osoba na području R Srbije, u Novom Sadu i Beogradu.

 

 

Osumnjičeni se tereti da je novac u velikim iznosima, stečen kaznenim djelima, stavljao u redovit promet kupovinom velikog broja nekretnina, najviše na području Mostara, Trebinja i Hercegovine, pa će biti zatražena zabrana prometovanja nekretnina kako bi se osiguralo njihovo oduzimanje tijekom sudskog postupka.

 

 

Matković Milan tereti se za kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. KZ-a BiH, u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. KZ-a BiH, pranje novca iz članka 209. KZ-a BiH, krivotvorenje isprave iz članka 373. KZ-a FBiH, pripremanje kaznenog djela u svezi sa kaznenim djelom ubojstva iz članka 166. stavak 2. KZ-a FBiH.

 

 

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 50 svjedoka i 8 stručnih vještaka, uključujući i međunarodne eksperte, kao i više od 400 dokaznih materijala, među kojima i dokumentacija dobijena putem međunarodne pravne pomoći od partnerskih institucija SAD-a, Srbije i Austrije.

 

 

 

  

 

Redigovana optužnica

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba