Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU ZA ORGANIZOVANI MEĐUNARODNI KRIMINAL

13.03.2023. 13:29

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Matković Milana, rođenog 1985. godine u Mostaru, državljanina BiH i Srbije.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU ZA ORGANIZOVANI MEĐUNARODNI KRIMINAL

Osumnjičeni se tereti da je, u periodu od polovine 2020. pa do kraja 2021. godine, na području BiH, organizovao grupu za organizovani kriminal kojoj je pristupilo više lica radi činjenja krivičnih djela i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi. Organizovana kriminalna grupa, prema prikupljenim dokazima, djelovala je na području Bosne i Hercegovine, Srbije i više država EU, uključujući Austriju, Hrvatsku, Švajcarsku, Španiju, Holandiju, Njemačku, a pojedini članovi su djelovali i na području zemalja Južne Amerike.

 

 

Osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima grupe, koristio zaštićene aplikacije za komunikacije ANOM, kako bi pripremali, dogovarali i izvršavali veći broj krivičnih djela koja su uključivala krijumčarenje velikih količina narkotika, kao i njihovu prodaju na ilegalnom narko-tržištu BiH i drugih zemalja. U optužnici se navodi da je Milan Matković, u više navrata, učestvovao u organizovanju i krijumčarenju velikih količina opojne droge “kokain” i „cannabis“ u količinama od više desetina kilograma ove opojne droge, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

 

 

Takođe, osumnjičeni i pripadnici njegove organizovane kriminalne grupe terete se za krivotvorenje ličnih dokumenata u kojim procesima su im pomagala i lica koja su policijski službenici, kako bi ishodili krivotvorene dokumente radi lakšeg kretanja i prelazaka državnih granica. Nadalje, on se tereti i za organizovanje, planiranje i pripremu ubistava i likvidacija lica na području R Srbije, u Novom Sadu i Beogradu.

 

 

Osumnjičeni se tereti da je novac u velikim iznosima, stečen krivičnim djelima, stavljao u redovan promet kupovinom velikog broja nekretnina, najviše na području Mostara, Trebinja i Hercegovine, pa će biti zatražena zabrana prometovanja nekretnina kako bi se osiguralo njihovo oduzimanje tokom sudskog postupka.

 

 

Matković Milan tereti se za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH, krivotvorenje isprave iz člana 373. KZ-a FBiH, pripremanje krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom ubistva iz člana 166. stav 2. KZ-a FBiH.

 

 

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 50 svjedoka i 8 stručnih vještaka, uključujući i međunarodne eksperte, kao i više od 400 dokaznih materijala, među kojima i dokumentacija dobijena putem međunarodne pravne pomoći od partnerskih institucija SAD-a, Srbije i Austrije.

 

Redigovana optužnica

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba