Vijesti

OPTUŽENI ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVICU

09.03.2023. 12:25

Optuženi Omerović Nedžad (1974), Teletina Stevan (1969) i Bovan Miroslav (1964), u prisustvu advokata, sporazumno su priznali krivicu za koruptivno krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi i neprijavljivanje krivičnog djela.

 

OPTUŽENI ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVICU

Optuženi Omerović, kao carinski službenik UIO BiH, optuženi Bovan, kao uposlenik Granične policije BiH (u međuvremenu penzionisan), zajedno sa optuženim Teletina Stevanom, terete se za koruptivno i nezakonito postupanje prilikom uvoza u BiH rasnih arapskih konja koje je uvezao optuženi Teletina Stevan, bez zakonom predviđene potrebne dokumentacije i predviđenih procedura za uvoz živih životinja na teritoriju Bosne i Hercegovine.

 

 

Za optuženog Omerović Nedžada, koji se tereti za neprijavljivanje krivičnog djela, predviđena je novčana kazna u iznosu od 2000 KM, a protiv optuženog se također vodi disciplinski postupak pred nadležnim organima UIO.

 

 

Za optuženog Teletina Stevana, optuženog za krivično djelo davanja dara ili drugih oblika koristi, predviđena je kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u narednih godinu dana ne počini novo krivično djelo, kao i uplata davanja u iznosu od 907 KM u proceduri uvoza za koji je oštećen budžet BiH.

 

 

Za optuženog Bovan Miroslava predložena je kazna zatvora u trajanju od 8 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u narednih godinu i po ne počini novo krivično djelo. Optuženi je odlaskom u penziju udaljen iz službe.

 

 

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

 

 

Protiv četvrtog optuženog u ovom predmetu, Obradović Milanka, rođenog 1963. godine u Rogatici, rukovodećeg uposlenika carinskih organa u UIO BiH, sudski postupak se nastavlja.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba