Вијести

ИНФОРМАЦИЈА О РЈЕШАВАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

08.03.2023. 12:45

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИНФОРМАЦИЈА О РЈЕШАВАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

 

Период 01.01.2022-31.12.2022. године 

 

 

КТРЗ - Конкретно кривично дјело и починилац – ратни злочин

 

Подигнуто оптужница: 20 оптужница против 62 лица

 

Обустава истрага: 20 предмета против 110 лица

 

Неспровођење истраге: 37 предмета против 302 лица

 

Уступљено на кривично поступање другом тужилаштву: 12 предмета, 48 лица

 

Укупно ријешено КТРЗ предмета у фази пријаве и истраге:  126 предмета, 809 лица*

*у број 126 улазе и ријешене пријаве које су прешле у фазу истраге, као и пријаве које су ријешене неспровођењем истраге

 

Укупно завршено КТРЗ предмета 105 против 664 лица.

Неријешено КТРЗ предмета у фази пријаве и истраге на крају године: 280 предмета, 3348 лица.

 

 

 

КТАРЗ - Неодредиво кривично дјело или починилац – ратни злочин, укупно ријешено: 481 предмет

 

Неспровођење истраге: 225 предмета

 

Ријешено на други начин: 211 предмета

 

Прешло у КТРЗ предмет: 21 предмет

 

Пренесено на друго тужилаштво: 24 предмета

 

Неријешено на крају године: 1203 предмета

 

 

КТНРЗ - Конкретно кривично дјело с непознатим починиоцем – ратни злочин, укупно ријешено:  125 предмета

 

Неспровођење истраге: 6 предмета

 

Обустава истраге: 4 предмета

 

Ријешено на други начин: 20 предмета

 

Пренесено на друго тужилаштво:  94 предмета

 

Неријешено на крају године: 244 предмета

 

 

Предмети ријешени путем регионалне сарадње у извјештајном периоду: 

 

6 потврђених оптужница уступљено надлежним органима Р. Србије на поступање, 2 потврђене оптужнице уступљене Р. Хрватској на поступање и 1 КТРЗ предмет уступљен Р. Хрватској на поступање у фази пријаве.

 

 

И даље недоступно 275 лица у 102 КТРЗ предмета, од тога 27 лица су лица ознаке А.

 

 

Укупно неријешених лица А у ТБиХ: 138 лица у 54 КТРЗ предмета. Тужилаштво БиХ је укупно завршило на различите начине 673 лица ознаке А, а од тог броја уступљено на поступање другим тужилаштвима је 336 лица.

 

 

У циљу поступања по Ревидираној државној стратегији за рад на предметима ратних злочина (даље: Ревидирана државна стратегија), усвојена 24.09.2020. године, а која се односи на регионалну сарадњу у извјештајном периоду, представници Тужилаштва БиХ одржали су низ састанака у циљу оснажења регионалне сарадње. Представници Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије су дана 05.04.2022. године одржали састанак у вези битних питања регионалне сарадње два тужилаштва, размјене информација, статуса предмета, уступања предмета на поступање и успостављање механизама за што бољу сарадњу. У периоду 10-11.10.2022. године уприличен је и састанак представника тужилаштава из БиХ, Тужилаштва за ратне злочине Р Србије, Специјалног тужилаштва из Црне Горе и Међународног резидуалног механизма за међународне кривичне судове (даље: МРМКС), у циљу остварења регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина. На састанку се разговарало о уступању на кривично гоњење предмета који обухватају осумњичене вишег и средњег ранга, као и посебно тешке и сложене злочине попут сексуалног насиља у оружаном сукобу. 

 

Тужилаштво БиХ има константну подршку и помоћ од Канцеларије МРМКС-а, која је између осталог значајно допринијела подржавању активности на раду у предметима гдје су лица недоступна органима гоњења у БиХ, а која лица се налазе у земљама регије. Представници Тужилаштва Босне и Херцеговине и МРМКС у току 2022. године одржали су састанке 06.04.2022. године и 01.11.2022. године на којим се расправљало о регионалној сарадњи са земљама у регији и преносу предмета сусједним земљама, наставку сарадње са МРМКС-ом у вези прибављања и кориштења хашких доказа те вођења евиденција и размјене података у вези лица којима је прегледом досијеа тужилац Међународног суда за бившу Југославију додијелио ознаку „А“ и других доказа и досијеа који могу помоћи у раду на предметима ратних злочина Тужилаштву БиХ. 

 

У циљу поступања по стратешкој мјери заштите и подршке жртвама и свједоцима Ревидиране државне стратегије на састанку одржаном 03.11.2022. године, представници Тужилаштва Босне и Херцеговине и Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије потписали су Споразум о разумјиевању и сарадњи у области подршке свједоцима и оштећенима и жртвама ради њиховог учешћа у кривичном поступку за ратне злочине (Споразум). Наведеним Споразумом уређује се сарадња страна потписница у вези са обезбјеђивањем ефикасне заштите, подршке и помоћи свједоцима и оштећенима ради њиховог учешћа у кривичном поступку за ратне злочине, као и унапређење помоћи и подршке у остваривању њихових права у кривичном поступку кроз сарадњу страна потписница.

 

 

У приоритетно поступање у Посебном одјелу за ратне злочине Тужилаштва БиХ, у складу са Ревидираном државном стратегијом и Анексом „Б“, су стављени предмети у којима су лица која су од тужиоца Међународног суда за бившу Југославију добила стандардну ознаку „А“. У току 2022. године у Тужилаштву БиХ су донесене одлуке за 23 лица којима је додијељена ознака „А“.

 

 

У протеклом периоду Тужилаштво БиХ је активно радило на испуњењу свих стратешких циљева задатих у Ревидираној државној стратегији, а који се огледају и у процесу ажурирања података Централизоване базе ратних злочина Тужилаштва БиХ ажурирањем података из 17 тужилаштава. Наведеним активностима испуњена је стратешка мјера ажурирања Централизоване базе ратних злочина.

 

                    

 

У извјештајном периоду у Посебном одјелу за ратне злочине је урађена ревизија свих КТРЗ предмета (преглед сложености предмета) с циљем приоритетног процесуирања најсложенијих предмета ратних злочина од стране Тужилаштва БиХ, а све у складу са одредбама Ревидиране државне стратегије. Ревизија КТРЗ предмета је урађена ради ефикасног процесуирања предмета ратних злочина, с обзиром на људске и материјалне капацитете, а наведеним активностима се осигурало и поступање по одредбама Ревидиране државне стратегије а које се односи на ефикасно управљање предметима ратних злочина, односно њихово распоређивање између правосуђа на нивоу БиХ и правосуђа ентитета и Брчко дистрикта БиХ, а које ће омогућити процесуирање у одређеном временском периоду. 

 

 

Главни тужилац и руководилац Одјела за ратне злочине су редовно вршили надзор над провођењем одредаба Ревидиране државне стратегије те подносили извјештаје о раду на предметима ратних злочина Сталној комисији за ефикасност и квалитет тужилаштва ВСТС-а БиХ и учествовали у свим активностима са представницима Сталне комисије за ефикасност тужилаштава у БиХ ВСТС-а БиХ, у циљу предузимања свих мјера како би Тужилаштво БиХ поступало у најсложенијим предметима у Посебном одјелу за ратне злочине.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba