Vijesti

INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

08.03.2023. 12:45

INFORMACIJA ZA JAVNOST

 

 

 

 

INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

 

Period 01.01.2022-31.12.2022. godine

 

 

 

KTRZ - Konkretno krivično djelo i počinilac – ratni zločin

 

Podignuto optužnica: 20 optužnica protiv 62 lica

 

Obustava istraga: 20 predmeta protiv 110 lica

 

Nesprovođenje istrage: 37 predmeta protiv 302 lica

 

Ustupljeno na krivično postupanje drugom tužilaštvu: 12 predmeta, 48 lica

 

Ukupno riješeno KTRZ predmeta u fazi prijave i istrage:  126 predmeta, 809 lica*

*u broj 126 ulaze i riješene prijave koje su prešle u fazu istrage, kao i prijave koje su riješene nesprovođenjem istrage

Ukupno završeno KTRZ predmeta 105 protiv 664 lica.

Neriješeno KTRZ predmeta u fazi prijave i istrage na kraju godine: 280 predmeta, 3348 lica.

 

 

 

KTARZ - Neodredivo krivično djelo ili počinilac – ratni zločin, ukupno riješeno: 481 predmet

 

Nesprovođenje istrage: 225 predmeta

 

Riješeno na drugi način: 211 predmeta

 

Prešlo u KTRZ predmet: 21 predmet

 

Preneseno na drugo tužilaštvo: 24 predmeta

 

Neriješeno na kraju godine: 1203 predmeta

 

 

KTNRZ - Konkretno krivično djelo s nepoznatim počiniocem – ratni zločin, ukupno riješeno:  125 predmeta

 

Nesprovođenje istrage: 6 predmeta

 

Obustava istrage: 4 predmeta

 

Riješeno na drugi način: 20 predmeta

 

Preneseno na drugo tužilaštvo:  94 predmeta

 

Neriješeno na kraju godine: 244 predmeta

 

 

Predmeti riješeni putem regionalne saradnje u izvještajnom periodu: 

 

6 potvrđenih optužnica ustupljeno nadležnim organima R. Srbije na postupanje, 2 potvrđene optužnice ustupljene R. Hrvatskoj na postupanje i 1 KTRZ predmet ustupljen R. Hrvatskoj na postupanje u fazi prijave.

 

 

I dalje nedostupno 275 lica u 102 KTRZ predmeta, od toga 27 lica su lica oznake A.

 

 

Ukupno neriješenih lica A u TBiH: 138 lica u 54 KTRZ predmeta. Tužilaštvo BiH je ukupno završilo na različite načine 673 lica oznake A, a od tog broja ustupljeno na postupanje drugim tužilaštvima je 336 lica.

 

 

U cilju postupanja po Revidiranoj državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina (dalje: Revidirana državna strategija), usvojena 24.09.2020. godine, a koja se odnosi na regionalnu saradnju u izvještajnom periodu, predstavnici Tužilaštva BiH održali su niz sastanaka u cilju osnaženja regionalne saradnje. Predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije su dana 05.04.2022. godine održali sastanak u vezi bitnih pitanja regionalne saradnje dva tužilaštva, razmjene informacija, statusa predmeta, ustupanja predmeta na postupanje i uspostavljanje mehanizama za što bolju saradnju. U periodu 10-11.10.2022. godine upriličen je i sastanak predstavnika tužilaštava iz BiH, Tužilaštva za ratne zločine R Srbije, Specijalnog tužilaštva iz Crne Gore i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove (dalje: MRMKS), u cilju ostvarenja regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina. Na sastanku se razgovaralo o ustupanju na krivično gonjenje predmeta koji obuhvataju osumnjičene višeg i srednjeg ranga, kao i posebno teške i složene zločine poput seksualnog nasilja u oružanom sukobu. 

 

Tužilaštvo BiH ima konstantnu podršku i pomoć od Ureda MRMKS-a, koji je između ostalog značajno doprinio podržavanju aktivnosti na radu u predmetima gdje su lica nedostupna organima gonjenja u BiH, a koja lica se nalaze u zemljama regije. Predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i MRMKS-a u toku 2022. godine održali su sastanke 06.04.2022. godine i 01.11.2022. godine na kojim se raspravljalo o regionalnoj saradnji sa zemljama u regiji i prenosu predmeta susjednim zemljama, nastavku saradnje sa MRMKS-om u vezi pribavljanja i korištenja haških dokaza te vođenja evidencija i razmjene podataka u vezi lica kojima je pregledom dosijea tužilac Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju dodijelio oznaku „A“ i drugih dokaza i dosijea koji mogu pomoći u radu na predmetima ratnih zločina Tužilaštvu BiH. 

 

U cilju postupanja po strateškoj mjeri zaštite i podrške žrtvama i svjedocima Revidirane državne strategije na sastanku održanom 03.11.2022. godine, predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije potpisali su Sporazum o razumjievanju i saradnji u oblasti podrške svjedocima i oštećenima i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnom postupku za ratne zločine (Sporazum). Navedenim Sporazumom uređuje se saradnja strana potpisnica u vezi sa obezbjeđivanjem efikasne zaštite, podrške i pomoći svjedocima i oštećenima radi njihovog učešća u krivičnom postupku za ratne zločine, kao i unapređenje pomoći i podrške u ostvarivanju njihovih prava u krivičnom postupku kroz saradnju strana potpisnica.

 

 

U prioritetno postupanje u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, u skladu sa Revidiranom državnom strategijom i Aneksom „B“, su stavljeni predmeti u kojima su lica koja su od tužioca Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju dobila standardnu oznaku „A“. U toku 2022. godine u Tužilaštvu BiH su donesene odluke za 23 lica kojima je dodijeljena oznaka „A“.

 

 

U proteklom periodu Tužilaštvo BiH je aktivno radilo na ispunjenju svih strateških ciljeva zadatih u Revidiranoj državnoj strategiji, a koji se ogledaju i u procesu ažuriranja podataka Centralizovane baze ratnih zločina Tužilaštva BiH ažuriranjem podataka iz 17 tužilaštava. Navedenim aktivnostima ispunjena je strateška mjera ažuriranja Centralizovane baze ratnih zločina.

 

                    

 

U izvještajnom periodu u Posebnom odjelu za ratne zločine je urađena revizija svih KTRZ predmeta (pregled složenosti predmeta) s ciljem prioritetnog procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina od strane Tužilaštva BiH, a sve u skladu sa odredbama Revidirane državne strategije. Revizija KTRZ predmeta je urađena radi efikasnog procesuiranja predmeta ratnih zločina, s obzirom na ljudske i materijalne kapacitete, a navedenim aktivnostima se osiguralo i postupanje po odredbama Revidirane državne strategije a koje se odnosi na efikasno upravljanje predmetima ratnih zločina, odnosno njihovo raspoređivanje između pravosuđa na nivou BiH i pravosuđa entiteta i Brčko distrikta BiH, a koje će omogućiti procesuiranje u određenom vremenskom periodu. 

 

 

Glavni tužilac i rukovodilac Odjela za ratne zločine su redovno vršili nadzor nad provođenjem odredaba Revidirane državne strategije te podnosili izvještaje o radu na predmetima ratnih zločina Stalnoj komisiji za efikasnost i kvalitet tužilaštva VSTV-a BiH i učestvovali u svim aktivnostima sa predstavnicima Stalne komisije za efikasnost tužilaštava u BiH VSTV-a BiH, u cilju poduzimanja svih mjera kako bi Tužilaštvo BiH postupalo u najsloženijim predmetima u Posebnom odjelu za ratne zločine.

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba