Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD 130 000 KM

16.01.2023. 13:35

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv   Salkanović Nedžada, rođenog 1976. godine u Tuzli i pravne osobe - poduzeća “Nesal Company” d.o.o. Živinice.

 

  

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD 130 000 KM

Optuženi se terete da su, tijekom 2016. godine, prvooptuženi kao ravnatelj i osoba sa ovlastima u poduzeću, kao i pravna osoba “Nesal Company” d.o.o. Živinice, postupali protivno odredbama Zakona o PDV-u, sa ciljem izbjegavanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom u BiH.

 

 

U optužnici se navodi da je optuženi Salkanović promet u iznosu od 770.214,00 KM i pripadajući izlazni PDV u iznosu od 130.936,00 KM propustio prikazati u knjigovodstvenim evidencijama pravne osobe „Nesal Company“ d.o.o. Živinice, kao i propustio da prikaže, obračuna i prijavi Upravi za neizravno oporezivanje BiH putem PDV prijave, čime je nezakonito i neosnovano umanjio svoju poreznu (PDV) obvezu, te protivno odredbama Zakona o PDV-u izbjegao prikazivanje, obračun, prijavu i plaćanje izlaznog PDV-a u iznosu od 130.936,00 KM, na štetu proračuna BiH, u kojem iznosu su optuženi i pravna osoba istodobno stekli protupravnu imovinsku korist.

 

 

Optužena pravna osoba - poduzeće „Nesal Company“ d.o.o. Živinice tereti se da je raspolagalo protupravno stečenom imovinskom koristi.

 

 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. Kaznenog zakona BiH, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

 

 

 

  Redigovana optužnica

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba