Vijesti

NA PODRUČJU SARAJEVSKE OPĆINE NOVI GRAD PROVODI SE EKSHUMACIJA POD NADZOROM TUŽITELJSTVA BiH

13.01.2023. 11:00

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na lokaciji u krugu fabrike “Zrak” d.d. Sarajevo u općini Novi Grad, gdje po nalogu postupajućeg tužitelja koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka.

 

NA PODRUČJU SARAJEVSKE OPĆINE NOVI GRAD PROVODI SE EKSHUMACIJA POD NADZOROM TUŽITELJSTVA BiH

Na navedenom lokalitetu, na površini zemlje, pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvi iz prethodnog rata.

 

Osim posmrtnih ostataka pronađeni su i ostaci odjeće, kao i osobni predmeti za koje se pretpostavlja da pripadaju pronađenoj osobi.

 

Ova lokacija izuzetno je opsežno i složeno područje za pretraživanje, a situaciju dodatno usložnjava nepristupačan i teško prohodan teren, te se prekopavanje terena vrši ručno.

 

Na ekshumaciji su nazočni liječnik-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe, potrebni radnici, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a KS.

 

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci bit će upućeni u daljnju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta žrtve putem DNK analize.

 

Ekshumacija na ovom lokalitetu će biti nastavljena i u narednom razdoblju.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba