Vijesti

NA PODRUČJU SARAJEVSKE OPŠTINE NOVI GRAD PROVODI SE EKSHUMACIJA POD NADZOROM TUŽILAŠTVA BiH

13.01.2023. 11:00

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na lokaciji u krugu fabrike “Zrak” d.d. Sarajevo u opštini Novi Grad, gdje po nalogu postupajućeg tužioca koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka.

 

 

NA PODRUČJU SARAJEVSKE OPŠTINE NOVI GRAD PROVODI SE EKSHUMACIJA POD NADZOROM TUŽILAŠTVA BiH

Na navedenom lokalitetu, na površini zemlje, pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvi iz prethodnog rata.

 

Osim posmrtnih ostataka pronađeni su i ostaci odjeće, kao i lični predmeti za koje se pretpostavlja da pripadaju pronađenoj osobi.

 

Ova lokacija izuzetno je obimno i složeno područje za pretraživanje, a situaciju dodatno usložnjava nepristupačan i teško prohodan teren, te se prekopavanje terena vrši ručno.

 

Na ekshumaciji su prisutni ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe, potrebni radnici, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a KS.

 

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci bit će upućeni u dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta žrtve putem DNK analize.

 

Ekshumacija na ovom lokalitetu će biti nastavljena i u narednom periodu.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba