Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

12.01.2023. 13:23

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv  Petra Stojanovića, rođenog 2001. godine u Zvorniku, državljanina BiH i Spasoja Stojanovića, rođenog 1988. godine u Zenici, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

Optuženi se terete da su, zajedno i po prethodnom dogovoru na lokalitetu Ekonomija, općina Bratunac, za novčanu naknadu od 350 eura, izvršili krijumčarenje 10 ilegalnih migranata,  državljana Afganistana i Irana, sa teritorije R Srbije na područje Bosne i Hercegovine, među kojima je bilo 6 maloljetnih osoba, znajući da krijumčarene osobe – migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini, niti uslove za zakonit prelazak državne granice BiH.

 

Krijumčarenje je izvršeno 04.04.2022. godine preko rijeke Drine, korištenjem gumenog čamca, a optuženi su otkriveni i lišeni slobode od strane policijskih službenika Granične policije BiH.

 

Optuženi se terete da su postupili suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, članu 7. Zakona o graničnoj kontroli i članu 8. Zakona o strancima i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak na području BiH.

 

Opuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a u vezi sa članom 29. istog Zakona.

 

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba