Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПЦИЈУ ПРОТИВ ДИРЕКТОРА СЛУЖБЕ ЗА ЗАЈЕДНИЧКЕ ПОСЛОВЕ БиХ

04.01.2023. 09:47

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против Шојић Драгана, рођеног 1961. године у општини Шабац, држављанина БиХ и Р Србије, запосленог на позицији директора Службе за заједничке послове институција Босне и Херцеговине.

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПЦИЈУ ПРОТИВ ДИРЕКТОРА СЛУЖБЕ ЗА ЗАЈЕДНИЧКЕ ПОСЛОВЕ БиХ

Оптужени се терети да је, у периоду од 2018. до 2022. године, у својству службеног лица у институцијама Босне и Херцеговине, поступао супротно закону и позитивним прописима, злоупотријебивши свој службени положај како би себи прибавио незакониту имовинску корист, те нанио штету буџетским средствима и ресурсима институције којом је руководио.

 

 

У оптужници се наводи да је оптужени злоупотребљавао службена возила институције како би више пута приватно путовао у иностранство, на подручје Р Србије и Р Црне Горе, без службених налога и потребне процедуре за кориштење службених возила у институцијама БиХ, затим да је сачињавао и у путне налоге уносио неистините податке о наводном кретању возила унутар БиХ, уносио нетачне податке о службеним путовањима, боравку на послу и присутности на радном мјесту када није боравио на послу, како би остварио право на плату и накнаде из радног односа.

 

 

Оптужени се терети да је, као службено лице у институцијама Босне и Херцеговине, искористио и прекорачио службена овлаштења те је незаконитим поступањем, на име неосновано исплаћених плата, топлих оброка, горива и сервисирања возила, прибавио себи незакониту корист у износу од најмање 41.877,78 КМ, те у истом износу оштетио буџет Босне и Херцеговине, чиме је починио кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења из члана 220. Кривичног закона Босне и Хецеговине.

 

 

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 10 свједока, стручног вјештака, као и прилагањем више стотина доказних материјала међу којима и обимну финансијску и службену документацију. 

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba