Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DEVET OSOBA OPTUŽENIH ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIH DROGA I ORUŽJA

30.12.2022. 12:41

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DEVET OSOBA OPTUŽENIH ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIH DROGA I ORUŽJA

- Jakupović Admira, rođenog 1980. godine u Sarajevu, državljanina BiH, 

 

- Hatić Edina, rođenog 1986. godine u Sarajevu, državljanina BiH, 

 

- Ljumić Ermina,  rođenog 1989. godine u Sarajevu, državljanin BiH,

 

- Džanko Abdulaha, rođenog 1984. godine u Sarajevu, državljanina BiH,

 

- Serdarević Mirze, rođenog 1980. godine u Sarajevu, državljanina BiH, 

 

- Hodžić Melira, rođenog 1990. godine u Sarajevu, državljanina BiH,

 

- Hodžić Samira, rođenog 1976. godine u Sarajevu, državljanina BiH, 

 

- Fazlić Al Rijada, rođenog 1991. godine u Sarajevu, državljanina BiH, i

 

- Kadić Almedina, rođenog 1992. godine u Trnovu, državljanina BiH.

 

 

Optuženi se terete da su, u razdoblju od siječnja 2020. do 10.05.2021. godine,  kao članovi skupine za organizirani kriminal, koja je djelovala na teritoriju Bosne i Hercegovine, Kraljevine Nizozemske i Republike Francuske, zajedničkim djelovanjem sa jasno definiranim ulogama i zadacima, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, vršili neovlašteni međunarodni prijenos opojne droge „heroin“ i „kokain“ kao i amfetaminskog ulja (Amfetamin), čuvali, skrivali i vršili proizvodnju opojne droge „Speed“, radi daljnje prodaje,  a optuženi Ljumić Ermin i Jakupović Admir vršili izvoz oružja i vojne opreme bez dozvole propisane zakonom BiH.

 

 

 

Prema navodima optužnice, optuženi su opojnu drogu najčešće nabavljali u Kraljevini Nizozemskoj, potom vršili transport i skrivanje na području BiH, koristeći amfetaminsko ulje i druge sastojke kao što su kofein i dr.,  proizvodili  opojnu drogu „Speed“, a potom vršili preraspodjelu opojne droge i njeno skrivanje radi daljnje prodaje.

 

 

Optuženi Ljumić Ermin i  Jakupović Admir se terete da su vršili krijumčarenje oružja i vojne opreme iz BiH u R Francusku, i to tri pištolja i više komada eksploziva sa upaljačem i uređajem za daljinsko aktiviranje, sa ciljem plasiranja na ilegalnom tržištu oružja na području EU, radi korištenja u izvršenju kaznenih djela.

 

 

 

Prigodom realizacije transporta opojne droge „heroin“ i „kokain“ sa područja K Nizozemske u BiH, u dva navrata, prigodom kontrole vozila kod optuženog Hatić Edina pronađena je bijela praškasta materija ukupne bruto mase oko 1,1 kg, koja  sadrži opojnu drogu „kokain“ i  svijetlo smeđa praškasta materija ukupne bruto mase oko 7,5 kg koja sadrži opojnu drogu „heroin“, a kod Ljumić Ermina oko litara supstance amfetamin.

 

 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. KZ-a BiH, a optuženi Ljumić Ermin i Jakupović Admir i kazneno djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. istog Zakona.

 

 

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba