Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA ČETIRI OSOBE LIŠENE SLOBODE U POLICIJSKOJ AKCIJI “ŠAKAL”

28.12.2022. 12:48

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA ČETIRI OSOBE LIŠENE SLOBODE U POLICIJSKOJ AKCIJI “ŠAKAL”
  1. KEMALA BUKVU, rođenog 1988. godine u Sarajevu,

     

  2. ZORANA BUHAĆA, rođenog 1985. godine u Sarajevu,

     

  3. SAŠU KARADŽIĆA, zvanog „Kari“, rođenog 1980. godine u Sarajevu, i

     

  4. ŽELJKA DANGUBIĆA, rođenog 1988. godine u Sokocu.

     

 

Pritvor za osumnjičene predložen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

 

 

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili - osumnjičeni Kemal Bukva, Zoran Buhać i Karadžić Saša kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250., u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. KZ-a BiH, a osumnjičeni Saša Karadžić i Željko Dangubić i kazneno djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela iz članka 232. istog Zakona.

 

 

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičeni organizirali i bili članovi skupine, održavali kontakte sa kriminogenim osobama iz susjednih zemalja, pa su tako kontinuirano, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija, dogovorili neovlašteni promet većih količina opojne droge “kokain”,  krijumčaren sa područja Južne Amerike, a potom u međusobnom dogovoru i koordinaciji organizatora i članova skupine iz BiH, regiona i inozemstva prebacivali opojnu drogu, te vršili distribuciju i prodaju na širem području BiH. Novac stečen od prodaje opojne droge stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, vozila i druge vrijednosti, te na taj način skrivali tragove izvršenja kaznenih djela.

 

 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužiteljstva.

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba