Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA ČETIRI OSOBE LIŠENE SLOBODE U POLICIJSKOJ AKCIJI “ŠAKAL”

28.12.2022. 12:48

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene KEMALA BUKVU, rođenog 1988. godine u Sarajevu, ZORANA BUHAĆA, rođenog 1985. godine u Sarajevu, SAŠU KARADŽIĆA, zvanog „Kari“, rođenog 1980. godine u Sarajevu i ŽELJKA DANGUBIĆA, rođenog 1988. godine u Sokocu.

 

  

PRIJEDLOG PRITVORA ZA ČETIRI OSOBE LIŠENE SLOBODE U POLICIJSKOJ AKCIJI “ŠAKAL”

Pritvor za osumnjičene predložen je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

 

 

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili - osumnjičeni Kemal Bukva, Zoran Buhać i Karadžić Saša krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, a osumnjičeni Saša Karadžić i Željko Dangubić i krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. istog Zakona.

 

 

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičeni organizovali i bili članovi grupe, održavali kontakte sa kriminogenim osobama iz susjednih zemalja, pa su tako kontinuirano, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija, dogovorili neovlašteni promet većih količina opojne droge “kokain”,  krijumčaren sa područja Južne Amerike, a potom u međusobnom dogovoru i koordinaciji organizatora i članova grupe iz BiH, regiona i inostranstva prebacivali opojnu drogu, te vršili distribuciju i prodaju na širem području BiH. Novac stečen od prodaje opojne droge stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, vozila i druge vrijednosti, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih djela.

 

 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba