Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG RATNOG ZLOČINA U MJESTU SERDARI

28.12.2022. 10:56

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Smajić Mirsada, zv. “Mire”, rođenog 1964. godine u Kotor Varoši, nastanjen u R Hrvatskoj i Smajić Nijaza zv. “Niče”, rođenog 1961. godine u Kotor Varoši, nastanjen u R Hrvatskoj.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG RATNOG ZLOČINA U MJESTU SERDARI

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u svojstvu pripadnika struktura TO RBiH na području Kotor Varoši, postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

 

Oni se terete da su, zajedno sa drugim osobama, sudjelovali u napadu na civilno pučanstvo srpske nacionalnosti na području mjesta Serdari, Kotor Varoš, 17.9.1992. godine, te kada su došli do kuće u kojoj su se nalazili civili srpske nacionalnosti iz obitelji Serdar, Tepić i Bencuz, među kojima starije osobe, djeca i jedna trudnica, bacilli eksplozivnu napravu u kuću, da bi nakon toga pucanjem iz vatrenog oružja, nasilno ušli u objekat i pucanjem iz vatrenog oružja ubili civilne žrtve, ukupno sedam osoba, dok su dvije osobe teško ranjene, ukuljučujući i ženu u 5. mjesecu trudnoće.

 

 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog pučanstva.

 

 

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, 2 stručna vještaka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

 

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Redigovana optužnica

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba