Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА; ИЗВРШЕЊЕМ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА БУЏЕТ БиХ ОШТЕЋЕН ЗА ИЗНОС ОД 2.758.558 КМ

26.12.2022. 13:05

Оптужени се терете за више кривичних дјела повезаних са пореском утајом у Босни и Херцеговини. Троје оптужених су службеници и одговорна лица у УИО БиХ.

 

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА; ИЗВРШЕЊЕМ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА БУЏЕТ БиХ ОШТЕЋЕН ЗА ИЗНОС ОД 2.758.558 КМ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

 

- КУКОБАТ ЖЕЉКА,  рођеног 1962. године у Гламочу, држављанина БиХ и Р Србије,

 

 

 

 

- ЈАМЕЏИЈА МОМИРКЕ,  рођене 1960. године у Фочи, држављанке БиХ и Р Србије,

 

- МАНОЈЛОВИЋ СЛОБОДАНКЕ, рођене 1965. године у Бањој Луци, држављанке БиХ, стручне сараднице у Групи за ревизију и контролу РЦ Бања Лука УИО БиХ,

 

- ЛОНЧАР ЛИДИЈЕ, рођене 1959. године у Бужиму, држављанке БиХ,  стручне сараднице у Групи за ревизију и контролу РЦ Бања Лука УИО БиХ, и

 

- КУЛЕНОВИЋ НЕДИМА, рођеног 1955. године у Бањој Луци, држављанина БиХ, некадашњег шефа Групе за принудну наплату РЦ Бања Лука УИО БиХ.

 

 

Оптужени се терете да су, у периоду од марта 2007. године па до 19.03.2013. године, Кукобат Жељко својству власника и директора правног лица „СИМА“ д.о.о Александровац-Лакташи, организовао групу људи,  а којој групи су приступили Јамеџија Момирка, директор и одговорно лице у наведеном правном лицу, те запосленици УИО БиХ и то: Манојловић Слободанка и Лончар Лидија, стручне сараднице у Групи за ревизију и контролу РЦ Бања Лука, те Куленовић Недим, шеф Групе за принудну наплату РЦ Бања Лука, који су заједничким дјеловањем починили кривична дјела прописана законом БиХ.

 

У оптужници се наводи да су,  оптужени Кукобат Жељко као организатор, а Јамеџија Момирка као припадник групе, не пружајући захтијеване податке,  односно пружајући лажне податке о стеченим опорезивим приходима, избјегли плаћање пореза на додату вриједност (ПДВ).

 

 

 

 

 

Оптужени Манојловић Слободанка, Лончар Лидија и Куленовић Недим терете се као припадници групе и службена и одговорна лица у институцијама БиХ својим радњама, кршењем закона и пропуштањем дужности надзора несавјесно поступили у вршењу своје дужности, нису обрачунали порез за поменуто правно лице, у чему се огледа и њихово коруптивно дјеловање и којим радњама су прибавили противправну корист за ово правно лице, односно његовог власника Кукобат Жељка на основу неплаћеног пореза у износу од  2.758.558,00 КМ те тиме причинили штету за буџет БиХ у наведеном износу.

 

 

Оптужени се терете да су починили кривична дјела: Кукобат Жељко и Јамеџија Момирка кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 249. у вези са кривичним дјелом порезне утаје или преваре из члана 210. КЗ-а БиХ, а Манојловић Слободанка, Лончар Лидија и Куленовић Недим кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 249. у вези са кривичним дјелом несавјестан рад у служби из члана 224. истог Закона.

 

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ који је исту потврдио.

 

Редигована оптужница

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba