Vijesti

SPORAZUMNO PRIZNANJE KRIVICE U PREDMETU ZA POREZNU UTAJU

09.12.2022. 14:14

Optuženi Nasufović Mehmed (1981), kao i pravna osoba-preduzeće Melissa-Nas d.o.o. Bihać, u kojem je optuženi Nasufović bio ovlaštena osoba, sporazumno su priznali krivicu za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH.

 

SPORAZUMNO PRIZNANJE KRIVICE U PREDMETU ZA POREZNU UTAJU

U skladu sa sporazumom, optuženima je oduzeta nezakonita imovinska korist u iznosu od 37.414 KM, a izrečene su kazne, optuženom Nasufoviću kazna zatvora od 1 godine, koja se neće izvršiti ukoliko u naredne 3 godine ponovno ne izvrši krivično djelo, te novčana kazna od 2000 KM, a pravnoj osobi-preduzeću, novčana kazna od 5000 KM.

 

Navedenim sporazumnim priznanjem optuženi su u potpunosti priznali krivicu, iznos utajenog poreza je vraćen u budžet BiH, a predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenju krivičnog djela.

 

 

 

 

 

 

 

 

Optužnica Tužilaštva BiH optužene je teretila za utaju poreza u prometovanju pekarskih proizvoda za utajenu količinu brašna, te utaju poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 37 414 KM.

 

 

 

 

Ukoliko sud prihvati sporazum predmet se završava bez sudskog postupka, a optuženi su se potpisivanjem sporazuma odrekli prava na žalbu na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

 

 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba