Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

09.12.2022. 10:02

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv IRMANE HUSETIĆ, rođene 1981. godine u Bihaću, državljanke BiH i ASMINA HADŽIPAŠIĆA, rođenog 1986. godine u Bosanskoj Krupi, državljanina BiH.

 

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

Optuženi se terete da su, tijekom mjeseca ožujka 2022. godine, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, prihvatom i prijevozom omogućili za sedam osoba - migranata, državljana R Indije koji su prethodno ilegalno ušli preko granične crte iz R Srbije u BiH, nezakonit boravak na području Bosne i Hercegovine.

 

 

Optuženi su nakon preuzimanja i prigodom nedozvoljenog tranzita migranata kroz teritorij BiH otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika MUP-a RS, na dionici autoputa Banja Luka - Gradiška, kada je optužena pokušala pobjeći, u čemu je spriječena intervencijom policijskih djelatnika.

 

 

Također, optužena se sama tereti da je krijumčarene osobe koje su prethodno ilegalno ušle u BiH, tri državljana Afganistana i Irana, vozilom prevezla iz Sarajeva prema Livnu, znajući da navedeni migranti ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak u BiH. U izvršenju kaznenog djela optužena je otkrivena kontrolom od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH u graničnom pojasu na šumskom putu u mjestu Liskovača u općini Tomislavgrad.

 

 

Optuženi se terete da su postupili protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, članku 7. Zakona o graničnoj kontroli i članku 8. Zakona o strancima i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak na području BiH.

 

 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ-a BiH, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH koju je isti potvrdio.

 

Redigovana optužnica 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba