Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ZA VISOKU KORUPCIJU

08.12.2022. 14:44

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajuća tužiteljica Tužilaštva BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Lučić Miloša (1986), ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ZA VISOKU KORUPCIJU

Osumnjičeni je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja povezanim sa više krivičnih djela.

 

 

Mjera pritvora predlaže se iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c), odnosno zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

 

 

Mjera pritvora potrebna je jer bi osumnjičeni boravkom na slobodi, kao i boravkom na radnom mjestu, bio u svakodnevnom kontaktu sa osobama koje su svjedoci, saučesnici ili su povezane sa događajima obuhvaćenim predmetom, među kojima su i  osobe kojima je nadređeni rukovodilac, te bi imao pristup dokumentaciji i dokaznim materijalima, što bi moglo ugroziti proces istrage i istražne radnje koje se trebaju preduzeti.

 

 

Detaljno obrazložen prijedlog za određivanje mjere pritvora bit će u zakonskom roku upućen Sudu BiH.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba